Hvor kommer vores strøm fra?

Strømmen i din stikkontakt produceres på mange forskellige måder – og via mange forskellige energikilder. Blandt disse energikilder kan nævnes kraftværker, vindmøller og vandkraft. Du kan også modtage din strøm fra de ca. 90.000 solcelleanlæg, vi i dag har i Danmark. Danmark er en del af det nordeuropæiske el-system, og derfor kan vi også købe og modtage el, der er produceret i fx Sverige, Norge og Tyskland. Du kan se fordelingen af de energikilder, der forsyner Danmark nedenfor.

Her kommer vores strøm fra
Hvordan fastsættes prisen på el?

Prisen på el fastsættes på den nordiske el-børs, Nord Pool Spot. De forskellige udbydere af el, som er både danske og udenlandske, tilbyder deres el på el-børsen, hvor prisen fastsættes efter udbud og efterspørgsel. Strøm kan ikke gemmes (endnu), men skal anvendes med det samme, hvilket gør det svært at regulere forholdet mellem udbud og efterspørgsel.

Udbuddet påvirkes blandt andet af vejrforholdene i Danmark og i vores nabolande. Eksempelvis er vindforholdene afgørende for vindmøllernes strømproduktion og vandstanden i de norske og svenske elve er afgørende for strøm produceret via vandkraft. Man kan derfor ikke med 100% sikkerhed styre produktionen af strøm. Til gengæld kan man skrue ned for produktionen på kraftværkerne.

Da både udbud og efterspørgsel har betydning for den pris, der fastsættes på Nord Pool Spot, vil prisen typisk falde, hvis efterspørgslen – og dermed forbruget – er lavt. Det er den ofte om natten, hvor der i private husholdninger generelt ikke forbruges så meget strøm som om dagen.

Læs mere om el-prisen her

Prisen på el fastsættes på den nordiske el-børs, Nord Pool Spot.
Vil du have de bedste sparetips?

Få tilbud, sparetips og gode historier

Følg nyhedsbrevet og hør fra os, når vi har noget på hjerte, der kan hjælpe dig med at spare penge på din el-regning.

Ja tak, det vil jeg gerne have!