Dit personlige CO2-svineri 

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi som mennesker ikke kan foretage os ret mange ting, uden at vi samtidigt forurener verden. Med vores tøj, mad, fritidsaktiviteter og transport sætter vi, desværre, vores forurenende håndaftryk på klimaet. Ifølge FN’s Klimasekretariat var den samlede CO2-udledning i 2007 på 9,6 ton CO2 pr. dansker. Hvis alle mennesker i verden lever som en gennemsnitsdansker, skulle der tre jordkloder til at forsyne os.

Vi kan ikke undgå at udlede CO2. Men mon ikke det er muligt - med små ændringer i vores daglige rutiner - at skrue bare lidt ned for udledningen, uden at vi ligefrem skal ”tilbage til VHS-porno, hvis vi skal gøre noget godt for miljøet”?

Hvor meget taler vi egentligt om?

Den personlige CO2-udledning er den del af den samlede danske udledning, der er direkte forbundet til husholdningerne - deres energiforbrug, persontransport og vareforbrug. Det vil sige al den energi, vi bruger for at få vores huse og os selv til at fungere, og som vi derfor selv er med til at påvirke. Den personlige CO2-udledning i Danmark er 6 tons pr. indbygger. Det vil sige, at du som dansker selv er ansvarlig for 6 tons CO2-udslip om året.Kilde: Energistyrelsen og Energi- og olieforum, Bolius.dk og Okolariet.dk

Co2 udledning pr dansker

Lev ”Sweaty but Green”

Måske kan vi ikke - som Millang foreslår - ligefrem halvere vores personlige CO2-udslip og stadig leve ”normalt”. Men du kan gøre meget for at reducere det!

Her får du et par tricks, som du med en glidende tackling nemt kan sparke ind i dagligdagen – og måske ligefrem spare penge på:

 

Reduktion
i kilo CO2 pr. år
Besparelser
i kroner
Skru ned for gulvvarmen fra 24 til 20 grader i et hus på 120 m2, der ikke har anden opvarmning 4.650 2.800
Hæng vasketøjet op i stedet for at bruge tørretumbler 3 gange om ugen 210 710
Udskift et B-mærket kølefryseskab med et A++ mærket 115 430
Skru én grad ned for radiatorerne (i et hus med gennemsnitligt varmeforbrug) 250 6% af varmeregningen
Udskift tre almindelige 60 watts pærer, der er tændt i 4 timer om dagen, med elsparepære 110 405
Sluk helt for tv, stereoanlæg og dvd frem for at lade dem stå på standby 30 115

Kilde: Klima- og Energiministeriet


Vil du leve svedigt men grønt, handler det om, at du skal bruge mindre og smide mindre ud! Det, du smider ud, skal sorteres. Køber du dine varer lokalt spares den CO2, der forbruges ved at transportere varer over lange afstande. Genbrug er fedt og billigt!

MedVind stempel
Klimavenlig strøm er cool strøm

Som et led i nedbringelsen af din personlige CO2-udledning kan du skifte til klimavenlig strøm

MedVind® er certificeret vindenergi fra vores danske vindmøller. Har du MedVind®, bliver dit strømforbrug købt fra danske vindmøller. Dermed er du med til at øge efterspørgslen på vindstrøm i Danmark – det er jo super cool. Lad os ringe dig op til en uforpligtende snak om strøm fra danske vindmøller - vi kalder det MedVind®.

Ja tak, jeg vil gerne have en uforpligtende snakMedVind stempel