Madspildsjægere hjælper SE-koncernen

08-01-2017

SE-koncernen satte i 2016 for alvor fokus på madspild. Koncernen fik professionel hjælp af madspildsjægere fra Teknologisk Instituts division ArgoTech til at reducere madspild i kantinerne. Det råderum, som reduktionen af madspild skabte, udnytter SE til mere økologi.

I SE’s kantine i Esbjerg bugner tre runde buffetborde hver dag med lækre retter til de sultne medarbejdere. Personalet i kantinen omtaler deres kollegaer som ’gæster’, for de betragter stedet som deres restaurant. I 2016 fokuserede køkkenet på mere end blot sundheden og den gode smag. De har arbejdet intenst med reduktion af madspild.

Projekt Madspild

I januar 2016 skød SE Projekt Madspild i gang. Projektet skal frem mod 2018 sikre flere af koncernens kantiner et bronzemærke i økologi uden meromkostning. Kampen mod madspild er krævende, og derfor søgte kantinechef, Rie Stendorf Hansen, om professionel hjælp via en pulje hos Miljøministeriet, hvor koncernens kantiner i Sønderborg og Esbjerg blev udvalgt og tildelt to madspildsjægere fra ArgoTech.

Madspildsjægerne har guidet SE om madspild og sammen med kantinechefen udvalgt otte fokusområder, som kantinerne er blevet målt på. Det spænder blandt andet fra salatbaren og fiskepålæg til gæstespild og kaffe. For Rie Stendorf Hansen har Projekt Madspild dog først og fremmest været en øjenåbner for, hvordan madspild kan defineres i SE’s kantiner.

”Madspild hænger nøje sammen med menuplanlægning. Som kokke sætter vi en ære i at eksperimentere lidt med maden og introducerer gerne nye retter for kantinens gæster. Af Projekt Madspild har vi dog lært ikke at producere for store mængder af specielle retter, fordi folk har en tendens til at være påpasselige med retter, de ikke kender til, ” siger Rie Stendorf Hansen, og fortsætter:

”Det handler i høj grad om at kende sine gæster. Et konkret punkt, vi har sat ind over for, er blandt andet kaffe. Førhen smed vi halvdelen af kaffen ud efter møder. Nu serverer vi i mindre kander og genbruger af og til det overskydende kaffe til iskaffe til glæde for resten af SE’s medarbejdere. Det er opmuntrende at få sådanne initiativer sat i værk. ”

Mere fokus på økologi

Forløbet med Madspildsjægerne har budt på både handlingsplaner og workshops, og Rie Stendorf Hansen og hendes team har nu en større viden i kampen mod madspild og et øget fokus på økologi.

”Det har været en ressourcekrævende proces, ingen tvivl om det. Vi har jo målt og vejet på en række ting for at opgøre, hvor langt vi er nået. Og det er vi også blevet ved med, efter Madspildsjægerne har sluppet os. Men det har styrket os som team i køkkenet, fordi vi har arbejdet sammen om et fælles projekt på tværs af faggrupper. Det er bare ét af de udbytter, vi allerede nu kan se – og fokus på mere økologi i kantinerne er bestemt et andet, ” udtaler Rie Stendorf Hansen.

Næste skridt – sølv?

De besparelser, SE’s kantiner i Esbjerg og Sønderborg har haft på reducering af madspild, bruges på økologi. Det har i 2016 sikret det Økologiske Spisemærke af bronze i begge kantiner.

”Vi tror på, at vi kan fortsætte den gode stime og få ressourcerne til at række til, at vi kan snuppe sølvet til kantinerne i Esbjerg og Sønderborg på et senere tidspunkt, ” afslutter Rie Stendorf Hansen.

Tilbage til oversigten