Hovedlandevej med LED-armaturer til Esbjerg Havn

LED-oplyst vej - Fleksibelt og billigt

Hovedlandevejen, der går fra motorvejen E20 frem til havnen i Esbjerg, er den første statsvejstrækning som er oplyst af LED-armaturer.

Med SE som el-entreprenør er Danmarks første statsvejstrækning oplyst af LED-armaturer indviet. Den 3 km lange 4-sporede hovedlandevej er etableret af Vejdirektoratet og går fra motorvejen E20 frem til havnen i Esbjerg. Udover LED-belysning har vejen blandt andet tre specialdesignede rundkørsler, der kan bringe selv meget store lastvognstog frem til havnen uden at genere den øvrige trafik.

- Den nye vej er en vigtig indfaldsvej. Den er vigtig for videreudviklingen af havnen og for at aflaste den tunge trafik ind gennem Esbjerg. Sammen med både Esbjerg Kommune og Esbjerg Havn ønskede vi at skabe en smuk vejstrækning – især også , hvad belysning angår, siger John Kjærsgaard, projektleder i Vejdirektoratet.

Ekstraordinære høje master

Hidtil har den tilgængelige LED-teknologi ikke levet op til Vejdirektoratets krav i forhold til eksempelvis lysfordeling og blænding. Men de nye rundkørsler i Esbjerg, der skal klare transport af blandt andet vindmøllevinger på op mod 70 m, krævede ekstraordinære høje master for at sikre belysning af hele områderne ved rundkørslerne.

- De høje master betyder samtidig stort effektforbrug. For at kompensere for det forholdsvis høje forbrug i rundkørslerne besluttede vi at oplyse vejstrækningerne indimellem med LED, siger John Kjærsgaard.

SE som rådgiver

En beslutning som Vejdirektoratet kunne tage, fordi LED-teknologien har gennemgået den nødvendige udvikling. Med SE som rådgiver fandt Vejdirektoratet frem til de rette armaturer.

- Et af vores fokusområder var at finde den nødvendige kvalitet i forhold til optimal energibesparelse. Det kunne vi opnå med armaturer, hvor lyset kan dæmpes uden for spidsbelastningstidspunkterne, siger Stig Christensen, projektleder SE.

I fællesskab fandt SE og Vejdirektoratet frem til de nye og kompakte MileWide2 LED armaturer fra Philips. Armaturet er designet af den danske arkitekt Knud Holscher og med sit stilrene udtryk matcher MileWide2 det meget forskellige landskab, præget af nærheden til havnen, omkring den nye vej. Masternes udformning leder tankerne mod en lystbådehavn og dens mange master.

Udover smukt design har Mile Wide2 også givet Vejdirektoratet nye muligheder.

- Vores valg betyder, at vi nu for første gang kan teste LED-belysning. For det første giver det os betydelige energibesparelser, fordi el-forbruget med LED generelt er lavt. Desuden kan vi dæmpe belysningen med helt op til 50 % på de tidspunkter, hvor der ikke er så meget trafik på vejen, siger John Kjærsgaard.

Godt samarbejde

Desuden giver vejens forløb ned mod Esbjerg Havn en velkommen mulighed for at teste LED-belysning i det barske saltholdige miljø ud mod vadehavet.

- Vi har skabt en løsning, hvor vi kan udskifte LED med traditionelle lyskilder i armaturet, hvis vi med tiden ønsker det eller behovet opstår. Men der er ingen tvivl om, at LED er fremtiden, selv om der stadig foregår udvikling af de traditionelle armaturlyskilder. Men LED er et godt alternativ, vurderer John Kjærsgaard.

Han er i det hele taget tilfreds med resultat i Esbjerg og samarbejdet med SE:

- Vi er nået i mål med at kombinere æstetik med funktionalitet. I løbet af projektet har vi haft et rigtig godt samarbejde med SE og har sammen høstet en masse gode og nye erfaringer, siger John Kjærsgaard.

Har du spørgsmål?

Udfyld dine kontaktinformationer, så ringer vi til dig.
Eller du kan kontakte os på 75188539 eller udelys@se.dk

 

Vil du have de bedste sparetips?

Vil du have nyt om fiberbredbånd og energi til erhverv?

Følg vores nyhedsbrev til erhverv og hør fra os, når vi har noget på hjerte omkring sparetips og tricks, viden fra eksperter på området, kundefortællinger og gode tilbud.

Få tips og tilbud